Bouwtechnische keuring
Bij de aankoop van uw woning is het altijd verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Zo koopt u geen kat in de zak. En dat kan u dus veel geld besparen!
Bouwkundig rapport NHG
Als u bezig bent met het aankopen van een nieuwe woning hoort u regelmatig jargon gebruikt worden van de betrokken partijen, waarbij u waarschijnlijk niet gelijk helder hebt waar er precies bedoelt wordt. Bijvoorbeeld ‘Bouwkundig rapport NHG’. Op deze pagina geven we meer uitleg over specifiek deze term, omdat het juist enorm belangrijk is dat goed helder hebt waar alle betrokken het over hebben. Via deze website kunt u zich ook eenvoudig aanmelden voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring volgens NHG normen.
Bouwkundig rapport
Een bouwkundig rapport is een rapport dat nauwkeurig de bouwtechnische staat van een huis beschrijft. Een bouwtechnische keuring wordt in de meeste gevallen uitgevoerd wanneer er een nieuw huis wordt gekocht, en wordt dus uitgevoerd in opdracht van de mogelijke nieuwe bewoner van de woning. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een expert die onder andere gebruikt maakt van speciale apparatuur om eventuele constructieve gebreken vast te stellen. De bevindingen van de expert worden vastgelegd in het bouwkundige rapport. Op basis van dit rapport kan de opdrachtgever (de mogelijke nieuwe bewoner van de betreffende woning) zijn besluit baseren om de woning wel/niet aan te kopen.
NHG
NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Deze organisatie heeft zich als doel heeft gesteld om de woningmarkt goed te laten functioneren. Om het zo voor iedereen mogelijk te maken te wonen in een woning die past bij de situatie van elk individu. Dit doet de NHG door de processen rondom het verstrekken van hypotheken te verbeteren, particulieren toegang te bieden tot financieringen en door zich in te zetten voor woningbehoud.
U kunt de NHG vooral kennen door de hypotheekgarantie waarin er borg wordt gestaan richting de geldverstrekker voor het terugbetalen van de woning. Kijk ook eens op de website van de Nationale Hypotheek Garantie voor meer informatie: www.nhg.nl.
Bouwkundig rapport NHG
Beide begrippen zijn helder. Maar wat hebben ze met elkaar te maken? We leggen het u graag uit.
Op het moment dat u een huis koopt, sluit u een hypotheek af. U sluit daarmee een langdurige overeenkomst met de geldverstrekker. Er kunnen echter dingen in uw leven gebeuren die u niet voorziet. Bijvoorbeeld dat u uw baan kwijtraakt of op een andere wijze niet meer kunt zorgen voor voldoende inkomen. Als dat ten gevolgen heeft dat u uw hypotheek niet meer kunt betalen, zult u volgens de overeenkomst die is gesloten met de geldverstrekker, uw huis moeten verkopen. Met de opbrengst van de verkoop dient u de geldverstrekker het openstaande bedrag te voldoen. Het kan echter zijn dat u uw huis voor minder geld verkoopt dan waarvoor u uw huis gekocht hebt. Er blijft dan een zogenoemde ‘restschuld’ over. Iets om zorgen over te maken? Als u een hypotheek hebt afgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie niet, zij helpen u dan met het voldoen van deze schuld.