Assurantiekantoor HarkemaKlik om onze app te openenOpenen

 

 

Als er in gezelschappen over private lease wordt gesproken zijn de meningen verdeeld: ‘een leasemaatschappij moet er toch ook aan verdienen?’, ‘private lease is gewoon een lening’ en ‘te mooi om waar te zijn’ hoor je met enige regelmaat voorbijkomen. Toch is private lease in veel gevallen goedkoper dan het kopen van een (nieuwe) auto. Het sleutelwoord? Schaalvoordeel. Zes redenen waarom leasen goedkoper kan zijn dan zelf kopen.

1. Aanschafprijs

Een leasemaatschappij neemt op grote schaal auto’s af. Dat zorgt wat betreft de aanschafprijs voor enorm schaalvoordeel dat u als particulier niet voor elkaar kunt krijgen.

Een leasemaatschappij fungeert bovendien als een soort van bank. Zij kan gebruikmaken van gunstigere rentetarieven dan wanneer u zelf een financiering afsluit om een auto te kopen. Ook dit draagt bij aan lagere kosten in rente en dus een lager leasetarief.

2. Verzekering

De verzekeringspremie heeft ook te maken met schaalvoordeel, want als Een leasemaatschappij duizenden auto’s onderbrengt bij een verzekeraar, komt dit de premie ten goede. Vaak heeft een leasemaatschappij ook een eigen verzekeringstak. Het casco risico (het allrisk deel) wordt door een leasemaatschappij zelf afgedekt. Dat maakt de verzekeringskosten aanzienlijk lager.

3. Onderhoud

Een leasemaatschappij heeft met diverse onderhoudspartijen een landelijk dekkend onderhoudsnetwerk. Daarmee worden afspraken gemaakt over de tarieven. Omdat het om grote aantallen gaat die zij daarheen sturen voor onderhoud, kunnen ook hier heel scherpe tarieven voor worden afgedwongen. Dat zijn niet de tarieven die u zelf gewend bent om te betalen bij een onderhoudsbeurt.

4. Reparatie

Waar reparatie bij een particulier per mankement of schadegeval bekeken zal moeten worden, weet de leasemaatschappij al op voorhand wat de kosten zullen zijn. Omdat ze ook voor reparatie en schadeherstel grote aantallen auto’s richting hun netwerk brengen, zijn ze in de positie om de condities zo veel mogelijk uit te knijpen. 

Bovendien kan een leasemaatschappij op basis van haar ervaringen in de zakelijke leasemarkt goed inschatten hoe groot de kans op eventuele reparaties en schadeherstel is.

5. Motorrijtuigenbelasting

Doordat alle leasemaatschappijen statutair gevestigd zijn in Noord-Holland, betalen zij ook de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) die bij deze provincie hoort. Die is toevalligerwijs in Noord-Holland het voordeligst. Tenzij u zelf in Noord-Holland woont, komt u niet in aanmerking voor dat tarief.

6. Verkoopwaarde

Aan het einde van de lease moet de auto worden verkocht en ook dat kan een leasemaatschappij veel beter dan de particulier. Ze stoten de auto door naar de handel of verkopen hem zelf in een van hun occasioncentra. Dit doen ze voor een betere prijs en het gaat met veel minder gedoe dan wanneer u zelf uw auto in zou ruilen of verkopen.

Conclusie

Al met al bent u met private lease in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto in veel gevallen goedkoper uit, zelfs als u een occasion zou kopen. En ja, een leasemaatschappij verdient hier natuurlijk ook aan, maar zolang u als automobilist goedkoper uit bent, is private lease een heel interessante manier om een gloednieuwe auto rijden zonder uw spaargeld stuk te slaan of te lenen.